Etsitkö uusia keinoja henkilöstösi hyvinvoinnin edistämiseen ja parempaan vointiin? Yksi erinomainen keino ovat sähköpyörät. Vieläpä verovapaasti.
E-Bike, sähköpolkupyörä, “edisonmankeli”- hauskalla keksinnöllä on monta nimeä. Vaikka osa pyöräilyn puritanisteja onkin vahvasti sitä mieltä ettei moisilla vekottimilla ole mitään tekemistä pyöräilyn kanssa, harva pystyy kieltämään etteikö sähkön avustuksella olisi mukava viilettää vaikka töihin.
Jos olet harkinnut eBike-etua työntekijöillesi, tämän kertainen blogimme antaa varmasti vastauksia aiheen herättämiin kysymyksiin.
eBike yrittäjän näkökulmasta
Aina on yrittäjiä, jotka tahtovat löytää uusia tapoja henkilöstön motivointiin ja työterveyden edistämiseen. Kun tajuaa, etteivät kaikki työntekijät viihdy kuntosalilla eikä lounasseteli pidä kuntoa yllä, täytyy keksiä muunlaisia ratkaisuja.
Luontoisetuja mietittäessä sähköpyörät ovat erinomainen valinta, sillä niillä työmatkat sujuvat vaivatta ja myös vapaa-ajan pyörälenkkien pituudet kasvavat huomaamatta. Kun tiimi on vireessä ja terveenä, vähenevät sairaslomatkin, millä taas on suora vaikutus myös tuottavuuden kasvuun pitkällä aikajänteellä. Brändin kannalta ajateltuna, työsuhdepyörät ovat myös ilmastoystävällinen ja ketterän työmatkailun periaatteita tukeva ratkaisu.
Sähköpyörien hintahaarukka on harvinaisen laaja halvimpien pyöriessä satasissa ja kalleimpiin saa upotettua joitakin kymmeniä tuhansia. Työsuhde-etua ajateltaessa voinemme unohtaa molemmat ääripäät. Tuhannen euron kieppeillä on jo vaihtoehtojakin, joten sopiva varmasti löytyy.
Marketit kannattaa tässä hankinnassa kiertää kaukaa ja kääntyä näissä asioissa asiantuntevan polkupyöräliikkeen puoleen. Erikoisliikkeissä on aina enemmän tietoa ja ymmärrystä sekä käyttötarpeesta, huolloista että suurella todennäköisyydellä jo myös kokemusta työsuhdepyöristä.
Jos tarvetta tai halua on hankkia hiukan hintavampia sähköpolkupyöriä, on hankintahinta mahdollista jakaa useammalle vuodelle.
Ennen päätöstä kannattaa tietenkin kartoittaa henkilöstöltä, miten moni edusta olisi kiinnostunut. Hankittavien pyörien määrä vaikuttaa siihen, kannattaako ne ostaa yrityksen nimiin vai hankkia leasingillä. Tässä päätöksessä myös me Arvomeklarit voimme olla apunasi luomassa järkevää kokonaisuutta.
Entäs verotus?
Monella on tuntunut menneen asia kokonaan ohi, mutta vuoden 2021 alusta verottaja määritteli työsuhdepolkupyörät verovapaaksi luontoiseduksi – vuositasolla 1200:n €uroon saakka. Verovapaus koskee siis myös sähköpyöriä, eli polkupyöriä, joissa on maksimissaan 250W:n sähkömoottori vauhdittamassa menoa 25km/h vauhdilla.
Työsuhdepyörä on mahdollista hankkia myös vaikka työntekijä kulkisi osan matkasta julkisilla kulkuneuvoilla. Vuonna 2021 tällaisessa tapauksessa sähköpolkupyöräedun ja joukkoliikenteen matkalippukustannusten verovapaa enimmäismäärä on yhteensä 3400 euroa.
Jos sähköpyörä annetaan esim. palkankorotuksena, työnantaja ei joudu maksamaan sivukuluja tästä verovapaasta edusta. Työntekijän näkökulmasta etu on myös loistava, sillä se ei nosta ansiotulon verotusta.
Mitä eBike-etuun luetaan?
Jottei etu kääntyisi itseään vastaan sairaslomien ehkäisijänä, on hyvä muistaa myös turvallisuus. Onneksi edun piiriin kuuluvat myös pyörään kiinteästi kuuluvat varusteet kuten lukko ja nastarenkaat sekä lainkin mukaankin pakolliset valot. Myös työsuhdesähköpyörän kanssa työntekijälle annettava pyöräilykypärä luetaan etuun mukaan. Varusteet otetaan huomioon polkupyöräedun arvoa laskettaessa lisäämällä varusteiden arvo hankintahintaan. Ellei pyörää ole hankittu leasingillä, se on työnantajan omistama ja käytössä työntekijällä, jolloin työnantaja maksaa huolto- ja korjauskustannukset. Näihin laskettu raha-arvo on 20 euroa kuukaudessa tai sitä alemmat todelliset huolto- ja korjauskustannukset.
Miten eBike vakuutetaan?
Tässä ollaankin sitten meidän ydinosaamisessamme. Kun pyörät ostetaan yrityksellesi, ne lisätään yrityksesi vakuutusten piiriin. Koska työntekijäsi käyttävät pyöriä myös vapaa-ajalla, on hyvä että vakuutus kattaa myös työn ulkopuolisen ajan. Jos hankitut pyörät ovat kovin tehokkaita – yli 250W – ne saattavat vaatia myös liikennevakuutuksen, mutta tämä ei ole kovin yleistä.
Työsuhdesähköpyörät kuuluvat yrityksesi omaisuusvakuutuksen piiriin. Tämä vakuutus korvaa pyörävarkaudet tai pyörän hajoamisen myös vapaa-ajalla. Koska varovaisuudesta huolimatta vahinkoja voi sattua, on hyvä muistaa että lakisääteinen tapaturmavakuutus kattaa myös työmatkoilla sattuneet henkilövahingot. Työnantajana sinulla on mahdollista laajentaa turva myös vapaa-ajan varalle. Ilman moista laajennusta vapaa-ajalla sattuneet vahingot kuuluvat henkilöstösi omien vakuutusten piiriin.
Kysyvälle vastataan – myös työsuhdesähköpyörien vakuuttamista koskevissa asioissa!
Parempi turva on aina yrittäjän ja yrityksen etu, kokoluokasta riippumatta. Vakuutusmeklari on tilitoimistoon verrattavissa oleva asiantuntijakumppanisi, joka helpottaa yrityksesi arkea konkreettisesti.
Kun tahdot keskustella tai Sinulla on kysymyksiä vakuutuksista, ota meihin yhteyttä. Katsotaan yhdessä, mistä saat esimerkiksi parhaat alennukset polkupyöräedun vakuutuksiin.
Me tiedämme, etteivät vakuutusmaailman koukerot aina aukea helposti, varsinkaan jos ne eivät sivua omaa yritystomintaasi millään tavalla. Onneksi ammattiapua on tarjolla myös vakuutushaasteisiin.
Juuri vakuutukset, niiden hallinta ja kilpailuttaminen ovat Arvomeklareiden vahvinta osaamista. Jos esimerkiksi tässä blogissa käsiteltyjen sähköpyörien vakuutukset eivät tunnu aukeavan, kysy neuvoa. Voit olla varma, että pystymme helpottamaan juuri Sinun arkeasi kaikissa yrityksesi vakuutuksiin liittyvissä asioissa. Ei tämän tarvi hankalaa olla!
Teitä palvelevat osaavat ammattilaisemme
Matti Notkola
CEO, Partner | Broker, M.Sc (Econ.)
Jari Salmi
COB, Partner | Broker, UIC (YVTS)