”Näin veneilykauden kynnyksellä ja ennen vesille menoa olisi veneilijöiden hyvä kerrata perusasioita, jotta vältyttäisiin onnettomuuksilta ja merihätään joutumiselta. Erityisesti ongelmia eniten aiheuttavat puutteelliset turvavarusteet, omien merimiestaitojen yliarviointi, alkoholi ja liian suuret nopeudet,” painottaa Arvomeklarit Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jari Salmi.
Veneilyvarusteet kannattaa katsoa kuntoon heti veneilykauden alkaessa ja vene tulee olla katsastettu ennen merireissuja. Kaikkien veneilijöiden vakiovarusteisiin tulisi kuulua ainakin pelastusliivit, älskäri, merikartta, airot, valaisin, köysiä riittävä määrä, myös pitkiä, ja hätäraketit. Pelastusliivejä tulisi pitää veneessä ollessa koko ajan päällä, sillä hätätilanteessa ei ole yleensä aikaa etsiä ja pukea niitä päälle. Lisäksi niitä tulee olla jokaiselle veneilijälle yhdet kappaleet.
Veneissä tulee määräysten mukaan olla myös palosammutin jos veneessä on keskimoottori tai perämoottori, jonka teho ylittää 35 hevosvoimaa (25 kW), tai mikäli veneessä on sprii/nestekaasulämmitin. Puutteellisista varusteista viranomaiset muistavat päivä- tai rikesakoilla.
Jos hyvästä valmistautumisesta, varusteista ja taidoista huolimatta veneilijä joutuu merihätään, tulee soittaa meripelastukseen. Meripelastuksen suora numero on 0294 1000 ja se on hyvä tallentaa valmiiksi kännykkään.
Luonnollisesti apua saa kyllä soittamalla myös hätänumeroon 112, mutta meripelastusnumero on parempi, sillä puhelu menee suoraan meripelastukseen.
”Satamassa on hyvä aina muistaa tarvittava lukitus niin ajateltu veneilyreissu ei lopu alkuunsa. Lukitukseen liittyvät määräykset on hyvä tarkistaa omalta Meklarilta Arvomeklarit Oy:stä,” toteaa hpj Jari Salmi vielä.
Jari Salmi Arvomeklareista, innokas veneilijä itsekin, toivottaa kaikille oikein mukavaa ja turvallista veneilykautta!