Bewe Sportin kapteenina kolmesti kaukalopallon Suomen mestaruuspystiä, Kultaista Kotkaa, nostellut Tero Ekman puhaltaa edelleen Bewen kanssa samaan hiileen, nyt Arvomeklareiden nimissä.
Viime maaliskuussa 50 vuotta täyttänyt ”Teekka” on aloittanut Senior Consultant -tittelillä Arvomeklareissa viime maaliskuussa. Bewen ja nelisen vuotta sitten perustetun Arvomeklarien yhteistyö käynnistyi käytännöllisesti katsoen saman tien.
– Olin Sampo-ryhmässä 25 vuotta, joista viimeiset 15 vuotta If:issä, Teekka avaa työhistoriaansa.
– Vuodesta 1996 alkaen olen toiminut yritysvakuuttamisen asiantuntijana, hän täsmentää.
– Nyt pystyn hyödyntämään yritysvakuuttamisen pitkäaikaisen osaamiseni asiakkaita hyödyntävällä tavalla.
Arvomeklarit Oy kilpailuttaa yritysten vakuutuksia eri vakuutusyhtiöillä, sekä koti- että ulkomaisilla sekä yhtiöillä, jotka toimivat vain meklarin kautta. Käytännössä kilpailutus laskee aina yritysten vakuutuskustannuksia. Arvomeklarit Oy ja asiakasyritys jakavat kilpailutuksesta tulevan hyödyn, ja vakuutusten kilpailuttaminen on asiakkaalle täysin riskitön, sillä Arvomeklarit Oy ei veloita asiakkaalta mitään kustannuksia, ellei asiakkaalle synny säästöjä. Sopimukseen kuuluu myös, että Arvomeklarit Oy hoitaa jatkossa asiakasyrityksen puolesta yhteydet valittuun vakuutusyhtiöön ja haluttaessa toimii yhteyshenkilönä kaikkiin vakuutusyhtiöihin päin. Näin ei asiakkaan omaa aikaa kulu, vaan asiakas voi keskittyä oman liiketoimintansa kehittämiseen ja Arvomeklarit Oy vakuutusten hoitoon. Näin asiakkaan vakuutusmaksut pysyvät aina markkinahintaisina ja kaikki toiminta tapahtuu yhden henkilön, Tero Ekmanin kautta.
– Suomessa vasta 30 prosenttia yrityksistä käyttää tällaista palvelua, mutta Ruotsissakin jo noin 70 prosenttia, Teekka tietää.
– Mutta tämä on Suomessakin koko ajan erittäin kasvava bisnes.
Suoran taloudellisen tuen lisäksi Arvomeklarien ja Bewen yhteistyö sisältää muun muassa Arvomeklarien kymmenen hengen henkilöstöltä yhden päivän ilmaista talkootyötä per vuosi.
– Se voi olla esimerkiksi avustamista kirpputoritoiminnassa, mutta myös kaukalopallovalmennukseen tai luistelukouluun löytyy valmiuksia, Teekka myhäilee.
Kolmen kullan kippari
Tero Ekman aloitti kaukalopalloilun Bewe Sportissa I-divisioonassa vuonna 1991. Sitä ennen Teekan seura oli MK-67, mistä saman vuoden keväänä SM-sarjasta pudonneeseen Beween siirtyi muutama muukin pelaaja. Kaksi vuotta myöhemmin Teekka oli kipparoimassa Beweä takaisin pääsarjaan, ja hän oli kaikki kuusi liigakauttaan Bewen kapteenina. Liigatason kaukalopalloilun Teekka lopetti kolmanteen SM-kultaansa keväällä 1999. Aiemmat mestaruudet tulivat 1996 ja 1997. Pelaajana SM-hopeita kertyi kaappiin kaksi (1994 ja 1998).
– Ensimmäinen Suomen mestaruus oli tietysti kaikkein tärkein, toteaa Teekka, joka oli pelaajauransa jälkeen vielä yhden kauden mukana Bewen valmennustiimissä. Siltä kaudelta Teekka sai kolmannen SM-hopeansa.
Teukka Ulanderin ansiosta Bewessä asiat tunnetusti hoidettiin paremmin kuin esimerkiksi pääkaupunkiseutulaisissa jääkiekon I-divisioonaseuroissa.
– Varusteet olivat ilmaisia, samoin vieraspeleihin matkustaminen. Eikä se kai mikään suuri salaisuus ole, että meille jotakin maksettiinkin, jos hyvin meni, Teekka sanoo.
– Ei niillä rahoilla toki autoja ostettu, mutta etelässä sentään käytiin.
Samoja naamoja
Tero Ekman pelasi jääkiekkoa A-junioriksi saakka SM-tasolla ja sitten miesten tasolla I-divisioonaa (nyk. Mestis), kuten moni muukin Bewessä tukipilarina sittemmin kunnostautunut: Sami Häppölä, Juha Kuusla, Kai Vesterback, Jari Huttunen…
– Me kaikki halusimme satsata tosissamme kaukalopalloon, ja valmentaja Markku Ryytyn johdolla Bewessä otettiin jo 1990-luvun alkupuolella käyttöön kesäharjoitukset, joihin me kaikki olimme jääkiekon puolella tottuneet, Tero Ekman kertoo.
Teekka jatkoi liigauransa jälkeen vielä kaukalopalloilua II divisioonassa, ensin Bewe Boysissa ja sitten MK-67:ssä. Vielä nykyäänkin hän on säännöllisesti jäällä: sekä ikämieskiekkosarjoissa että Jokerien 2006-syntyneiden joukkueen apuvalmentajana. Jokerien junioriorganisaatiossa valmentaa tätä nykyä muitakin Bewen 1990-luvun mestarikokoonpanoista tuttuja nimiä: Häppölä, Kuusla, Vesterback, Huttunen…
Wadelta vinkkejä
Teekka aloitti Jokereissa luistelukoulun vetäjänä seitsemän vuotta sitten, kun hänen oma Alex-poikansa oli viiden vanha. Alex pelaa Jokereissa edelleen. Teekan tytär Netta, 15, pelaa tennistä.
– Mervi-vaimoni kanssa tuemme molempien lastemme urheiluharrastusta mahdollisuuksien mukaan, mutta ei tavoitteena ole heistä ammattilaispelaajia leipoa. Järkevällä pohjalla mennään: urheilullinen elämäntapa riittää.
Teekka on myös kesäisin Teemu Selänteen perinteisellä Vuokatin-leirillä pienimpien eli 10-vuotiaiden ryhmän vastaavana valmentajana.
– Viime kesä oli minulle jo kuudes putkeen.
Jokerien takavuosien puolustajalegenda, nykyään Sveitsissä valmentava Waltteri Immonen, on Tero Ekmanin hyvä lapsuuden- ja nuoruudenystävä sekä luokkatoveri.
– Suurimman osan Bewe-vuosistani pelasin Jokerien kanssa samassa hallissa. Itsekin pelasin juniorina Jokereissa. Kaikkeen toimintaani, Bewen kapteenina oloon eritoten, olen saanut ”Wadelta” kaiken mahdollisen avun, Teekka kiittelee.
– Olemme edelleen tiiviisti yhteyksissä. Nykyään saan Wadelta yhtä lailla apua valmennukseen liittyvissä kysymyksissä.
Isäkin pelaa yhä
Tero Ekmanin pikkuveli Juha on kaukalopallomaalivahti ja pelannut hänkin aikanaan liigatasolla. Veljesten isä Helge, 74, on aina ahkerasti ollut poikiensa harrastuksissa taustatukena. Vanhoilla päivillään Helge sitten innostui itsekin pelaamaan ja käy edelleen aktiivisesti Bewen päiväjäillä maalivahtina.
– Ehkä se urheilullinen elämäntyyli on ainakin meidän suvussamme jollain tasolla toteutunut, Teekka naureskelee.
Teksti: Matti Hannula