Avainhenkilövakuutus – riskinhallintaa ja ennakointia parhaimmillaan

Erilaisten riskien ymmärtäminen ja niihin varautuminen on arkipäivää yritysmaailmassa. Aina kun riskien keskiössä on ihminen, täytyy osata ottaa huomioon myös se kaikkein ikävinkin, eli kuolemanriski. Tässä blogissa tuomme jälleen hieman Arvomeklarien näkökulmaa avainhenkilövakuutukseen joka tunnetaan myös nimellä riskihenkivakuutus.


Avainhenkilön odottamaton menehtyminen

Kun kuolema yllättäen korjaa yrityksesi avainhenkilön, on isku aina luja. Menetys näkyy yleensä sekä työyhteisön ilmapiirissä että yrityksen arjen pyörittämisessä ja voi pahimmillaan olla jopa haaste koko yritystoiminnan jatkumiselle. 


Yleensä keskisuurissa ja sitä isommissa yrityksissä on pohdittu tarkasti millaisia vaikeuksia tällaiset äkkitilanteet voivat mukanaan tuoda. Aina on hyvä tiedostaa, että avainhenkilön kuolema voi ajaa taloudellisiin vaikeuksiin sekä yrityksen että sen omistajan – esimerkiksi veroseuraamusten johdosta. Koska vara ei kaada venettä, yritykset ratkaisevat asian yleensä ennakkoon juuri avainhenkilövakuutuksen avulla. 


Mitä kuuluu avainhenkilövakuutukseen?

Avainhenkilövakuutus tai riskihenkivakuutus on itseasiassa sangen yksinkertainen vakuutus. Kyseisen vakuutuksen avulla Sinä ja yrityksesi voitte täydentää avainhenkilönne lakisääteistä sosiaaliturvaa äkillisen sairauden ja pysyvän työkyvyttömyyden kohdatessa tai odottamattoman kuoleman sattuessa. Myös yrityksessä työskentelevät omistajat voivat olla vakuutettuja.

Vakuutetun menehtyessä vakuutusyhtiö maksaa ennakkoon sovitun korvaussumman vakuutuksen ottajan määrittelemille edunsaajille. Edunsaajaksi vakuutukseen merkitään edellytysten täyttyessä joko vakuutuksen ottava yhtiö itse tai vakuutetun työntekijän lähiomaiset.

Osakeyhtiön ollessa vakuutuksen ottajana työntekijälleen, on vakuutusmaksu verovähennyskelpoinen, eikä sitä lasketa vakuutetun henkilön veronalaiseksi tuloksi tai palkan lisäksi. Niissä tilanteissa, missä edunsaajana on henkilö, korvaus on yleensä perintöveron alaista.


Avainhenkilöiden vakuuttaminen – turvaa monessa asiassa

Avainhenkilövakuutukset ovat olennainen osa myös kasvuyritysten riskienhallintaa. Kasvuyritykset ovat yleensä useamman osakkaan yrityksiä ja yhden avainhenkilön menehtyminen luo aina suuria haasteita. Tässäkin tapauksessa edunsaajaksi merkitty yritys voi olla toiminnan pelastava tekijä, kun korvausrahoilla pystytään tietyin edellytyksin lunastamaan osakkeet takaisin kuolinpesältä.

Myös yrityskauppoja tehtäessä kannattaa harkita avainhenkilövakuutusta, ainakin ostettaessa yritystä jossa perustajan työ- tai tietopanos on ollut menestystekijä. Myyjän menehtyessä äkillisesti, voi vakuutuksesta saatavalla korvauksella palkata tekijöitä paikkaamaan osaamispulaa tai muuten pienentää kuolemantapauksesta seuraavia odottamattomia kustannuksia. Vakuutus voi auttaa myös rahoitusneuvotteluissa, sillä se vähentää pankin riskiä.

Turvaa sukupolvenvaihdokseen – avainhenkilövakuutus

Suomalaisessa yrityskentässä on parhaillaan menossa miltei sukupolvenvaihdosten buumi. Nämä vaihdokset saattavat olla haastavia jos pääosakas menehtyy ennenaikaisesti, eikä yrityksen haltuunottoon ole valmistauduttu tai perilliset ovat vielä alaikäisiä.

Monissa perheyrityksissä saattaa edesmenneen yrittäjän kaikki varallisuus olla kiinni yrityksessä tai yrityksen arvo on muuten suuri. Kun omistaja – eli avainhenkilö – on vakuutettu riskihenkivakuutuksella, voivat perilliset ikävässä tilanteessa saada pidettyä yrityksen vielä pystyssä ja osakkeet omistuksessa, kun vakuutuskorvauksella pääsee kattamaan usein kookkaat
perintöverot.

Avainhenkilö- tai riskihenkivakuutus on loistava keino hallita useita yrityksesi tärkeimpien henkilöiden kuolemaan liittyviä taloudellisia riskejä. Arvomeklarit pystyvät asiantuntijoina auttamaan sinua toteuttamaan järkevimmän mahdollisen kokonaisuuden näiden ja muidenkin vakuutusten kanssa. Miksi suunnittelisit yksin, kun voimme tehdä sen yhdessä?

Kysyvälle vastataan – myös avainhenkilövakuutuksia koskevissa asioissa!

Parempi turva on aina yrittäjän ja yrityksen etu, kokoluokasta riippumatta. Vakuutusmeklari on tilitoimistoon verrattavissa oleva asiantuntijakumppanisi, joka helpottaa yrityksesi arkea konkreettisesti.

Kun tahdot keskustella tai Sinulla on kysymyksiä vakuutuksista, ota meihin yhteyttä. Katsotaan yhdessä, mistä saat esimerkiksi parhaat alennukset ryhmähenkivakuutuksesta. 


Me tiedämme, etteivät vakuutusmaailman koukerot aina aukea helposti, varsinkaan jos ne eivät sivua omaa yritystomintaasi millään tavalla. Onneksi ammattiapua on tarjolla myös vakuutushaasteisiin.

Juuri vakuutukset, niiden hallinta ja kilpailuttaminen ovat Arvomeklareiden vahvinta osaamista. Jos esimerkiksi tässä blogissa käsitelty avainhenkilövakuutus ei tunnu aukeavan, kysy neuvoa. Voit olla varma, että pystymme helpottamaan juuri Sinun arkeasi kaikissa yrityksesi vakuutuksiin liittyvissä asioissa. Ei tämän tarvi hankalaa olla!

Teitä palvelevat osaavat ammattilaisemme

Miksi et kuuntelisi, miten voimme olla hyödyksi?

Anna meidän olla paras yhteistyöpäätöksesi, sillä pieni hetki aikaasi maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.
Jätä vain yhteystietosi, me hoidamme loput. 

Why wouldn’t you listen for a while how we can benefit your business?

Let us be your best partner decision! A small time investment pays itself back in money. Just leave your contact information - we’ll do the rest!